TECHNICAL ANALYSIS

Vecka 4 – 2023

Bitcoin: Ichimoku LL men kortsiktigt överköpt

För en vecka sedan skrev jag: "Jag är nu positiv på kort-, medel- och lång sikt men man bör vänta på en hälsosam rekyl innan det är dags att navigera vidare norrut."

Den gångna veckan inleddes med en pausformation kring 21000-nivån och i fredags avslutades veckan med en kraftfull impulsliknande candle som bröt upp och stängde på den högsta nivån sedan den 18 augusti. Totalt steg Bitcoin/USD med 6,9 procent den gångna veckan vilket innebär att uppgången sedan årsskiftet nu skrivs till hela 37 procent. I veckografen utvecklade veckan till en ny bullish separating line.

Den långa trenden som jag använder 200-dagars medelvärde för att peka ut har nu planat ut och börjar bli svagt uppåtriktad. Trendfasindikatorn har nu tagit sig upp och noteras i zonen där vi rekommenderas att agera med positiva trendföljande strategier.

Volymbalansen är positiv sedan den 10 januari.

SMACD lämnade ett positivt kors den 4 januari och noteras nu över nollzonen.

Sammanfattning: Den kraftiga expansionen efter lågvollaläget i december har fått SMACD att stiga till den högsta nivån sedan februari 2021. Vollan är det högsta sedan slutet av november 2022 och när vollan drar ihop sig efter att den är hög ökar risken för ett trendskifte. Har priset stigit som nu ökar alltså risken för en nedgång eller åtminstone en kraftfull rekyl. Jag är nu positiv på kort-, medel- och lång sikt men man bör vara beredd på att en rekyl rycker närmare och med tanke på det överköpta läget är risken stor för att den blir brant och relativt djup.

Motstånd: 23000 / 24975 / 27985
Stöd: 21685 / 20500 / 19565

Cykelindikatorn noteras inför dagen kring 82+.

Ethereum: Bryter upp över primärtrenden

För en vecka sedan skrev jag: "Den positiva impulsen de senaste veckorna med tilltagande positiv volymbalans talar för att en kommande rekyl kommer vara köpvärd när den elimineras av en positiv candlesticksformation."

Den gångna veckan inleddes med en mindre rekyl men redan vid stödet kring 1500 sögs den upp. En positiv avslutning av veckan resulterade i en uppgång med 4,9 procent vilket innebär att årets uppgång nu skrivs till 38 procent. I veckografen utvecklade en ny bullish separating line.

Den långa trenden som jag använder 200-dagars medelvärde för att peka ut har nu vänt upp och är svagt uppåtriktad. Trendfasindikatorn har nu tagit sig upp i området där vi rekommenderas att tillämpa positiva trendföljande strategier.

Volymbalansen är positiv sedan den 10 januari.

SMACD lämnade den 3 januari ett positivt kors och har nu tagit sig upp över nollan.

Sammanfattning: Den kraftiga expansionen efter lågvollaläget i december har fått SMACD att stiga till den högsta nivån sedan början av augusti 2021. Risken är nu stor för att en kommande rekyl blir kraftfull och eventuellt återtestar 200-dagars medelvärde. Både priset och lagging line har brutit upp över molnet vilket tillsammans med den positiva volymbalansen talar för att även kommande rekyler kommer bli köpvärda när de elimineras av positiva fortsättningsformationer. Jag är nu positiv på kort-, medel- och lång sikt men man bör vara beredd på att en rekyl rycker närmare och med tanke på det översköpta läget är risken stor för att den blir brant och relativt djup.

Motstånd: 1700 / 1790 / 2000
Stöd: 1600 / 1500 / 1400 / 1350

Cykelindikatorn noteras inför dagen kring 74+.

Cardano: Utmanar övre begränsningen hos fallande kilen

Inför den 16 januari skrev jag: "Cardano/USD har passerat upp genom standard line och stigit kraftfullt de senaste veckorna vilket fått priset att noteras med en negativ divergens över det övre bollingerbandet. Det är troligen en god idé att köpa en positiv fortsättningsformation i samband med en rekyl så länge inte 0,3 gett vika.

Den gångna veckan inleddes trevande och rekylerade ner mot 100-dagars medelvärde kring 0,33 där köparna stod och väntade. Totalt steg Cardano/USD med 3,9 procent den gångna veckan vilket innebär att uppgången sedan årsskiftet nu skrivs till 48 procent. Nu utmanas den fallande motståndslinjen vilket samtidigt är den övre begränsningen av den fallande kilen som inleddes i maj förra året.  

Den långa trenden som jag använder 200-dagars medelvärde för att peka ut är svagt nedåtriktad men priset har tagit ut de korta- och medellånga medelvärdena. Trendfasindikatorn noteras i zonen där vi uppmanas vara beredda på tvära kast och slagig handel.

Volymbalansen är positiv sedan den 8 januari.

SMACD lämnade i början av december ett positivt kors från en nivån kring -15 och noteras nu i den positiva delen. På kort sikt är dock den höga noteringen hos SMACD och en tendens till en negativ divergens en varningssignal.

Sammanfattning: Cardano/USD har passerat upp genom standard line och stigit kraftfullt de senaste veckorna vilket lett till att det nu råder negativa divergenser mot flera av de korta momentumindikatorerna samtidigt som den övre begränsningen i den fallande kilen utmanas. Expansion från fallande kilar sker i de flesta fall norrut men vi vet inte när de sker men det vi vet är att ju längre en fallande kil fångat priset desto kraftfullare brukar utbrotten bli. Precis som jag skrev för en vecka sedan är det en god idé att invänta en positiv fortsättningsformation i samband med en rekyl, som vi bjöds på i onsdags, men samtidigt är Cardano lite stretchat på kort till medellång sikt. Jag är nu positiv på kort- och medellång sikt men är beredd på en eller par omtag innan det byggts upp momentum som räcker för att ta ut 200-dagars medelvärde och effektuera en ILL-formation i Ichimokuanalysen.

Motstånd: 0,37 / 0,40 / 0,43
Stöd: 0,35 / 0,30 /  0,25

Cykelindikatorn noteras inför veckan kring 71+.

Polkadot: Jobbar med att mjuka upp primärtrenden

För en vecka sedan skrev jag: "Den positiva volymbalansen talar mer för att en stundande rekyl kommer vara köpvärd vid en fortsättningsformation än att det blir starten på nästa nedgångsfas."

Den gångna veckan inleddes med en rekyl ner mot decemberhögsta kring 5,6 som sög upp säljtrycket och i slutet av veckan kom köparna tillbaka och drog upp priset till 200-dagars medelvärde för andra gången i år. Totalt steg Polkadot/USD med 7,7 procent den gångna veckan vilket innebär att årets uppgång nu skrivs till 45 procent.

Den långa trenden som jag använder 200-dagars medelvärde för att peka ut har planat ut och är nu i det närmaste helt platt. Trendfasindikatorn har tagit sig upp i zonen där vi rekommenderas att agera kortsiktigt och vara beredda på tvära kast och slagig handel.

Volymbalanen är positiv sedan den 10 januari.

SMACD lämnade ett djupt positivt kors den 13 januari och noteras nu ovanför nollzonen.

Sammanfattning: Även om det är marginellt befinner sig både priset och lagging line över molnet för första gången sedan slutet av 2021. Skillnaden nu mot då är att Polkadot vänder upp från en nedgång istället för då när det var efter en utdragen uppgång. Med en uppgång på 40 procent sedan årsskiftet noteras Polkatod nu kring 200-dagars medelvärde vilket är andra gången i år och dessförinnan första gången sedan början av januari 2022. Med den positiva volymbalansen talar mer för att en stundande rekyl kommer vara köpvärd vid en fortsättningsformation än att det blir starten på nästa nedgångsfas. Att jaga priset strax under det tuffa motståndsområdet kring MA-200 har inte så bra edge men att köpa en positiv fortsättningsformation har däremot en bra edge så länge inte standard line vid 5,35 punkteras utan att snabbt återtas. Jag är nu positiv på kort- och medellång sikt men vill se Polkadot/USD dra upp över MA-200 för att bli positiv även på lång sikt.

Motstånd: 6,45 / 7,40 / 8,00
Stöd: 5,75 / 5,00 / 4,50


Cykelindikatorn noteras inför dagen kring 73+.

Solana: Jobbar med att mjuka upp området kring 25-27 dollar

För en vecka sedan skrev jag: "Att jaga priset strax under det tuffa motståndsområdet som 25,0-28,0 när momentumindikatorerna är så hårt spända som nu har inte så bra edge men att köpa en positiv fortsättningsformation har goda förutsättningar att lyckas om inte 16-nivån ger vika utan att snabbt återtas."

Solana inledde veckan med en rekyl ner mot 20-nivån där köparna stod och väntade. Veckan avslutades starkt och steg totalt med 7,3 procent vilket innebär att årets uppgång nu skrivs till hela 154 procent. Även denna vecka utvecklade en positiv separating line.  

Den långa trenden som jag använder 200-dagars medelvärde för att peka ut är nedåtriktad. Trendfasindikatorn har däremot tagit sig upp i zonen där vi rekommenderas att agera med positiva trendföljande strategier.

Volymbalansen är positiv sedan den 5 januari.

SMACD lämnade den 3 januari ett lågt positivt kors och har nu tagit sig upp i den positiva delen men är där överköpt. Den kraftiga expansionen efter lågvollaläget i december har fått SMACD att stiga till den högsta nivån sedan början av april 2022.

Sammanfattning: Solana/USD testar nu av cloud span b men det är inte långt kvar tills både priset och lagging line etablerat sig över nivån. Nu är det risk för en rekyl som kan bli jobbig. Det kan krävas något eller några omtag för att mjuka upp området kring 200-dagars medelvärde så att nivån tas ut. Att jaga priset nu har inte så bra edge men det kommer positiva fortsättningsformationer i samband med rekyler att ha. Om däremot 16-nivån ger vika utan att snabbt återtas fallerar det positiva utseendet. Jag är nu positiv på kort- och medellång sikt men väntar på att MA-200 passeras och inte omgående därefter punkteras.

Motstånd: 26,85 / 27,50 / 32,90
Stöd: 23,15 / 20,20 / 18,20

Cykelindikatorn noteras inför dagen kring 68+.

Uniswap: Bryter upp genom MA-200 och den utdragna triangeln

För en vecka sedan skrev jag: "Den positiva impulsen de senaste veckorna med tilltagande positiv volymbalan talar för att en kommande rekyl kommer vara köpvärd när den elimineras av en positiv candlesticksformation, förutsatt att det sker innan 6-nivån ger vika."

Den gångna veckan inleddes med en rekyl ner mot 6-dollarsnivån där även 100-dagars medelvärde mötte upp. Köparna kom tillbaka och fick Uniswap att stänga veckan med en uppgång med 3,1 procent vilket innebär att årets uppgång nu skrivs till 30 procent. I veckografen utvecklades en positiv reversal.

Den långa trenden som jag använder 200-dagars medelvärde för att peka ut är nu stigande. Trendfasindikatorn noteras i zonen där vi varnas för att risken för skvalpiga rörelser är stor men det är inte långt kvar tills vi ombeds att agera med positiva trendföljande strategier.

Volymbalansen är positiv sedan den 4 januari.

SMACD lämnade den 2 januari ett positivt kors och har nu tagit sig upp över nollzonen men närmar sig den överköpta nivån kring +15.

Sammanfattning: Solana/USD testar nu av cloud span b men det är inte långt kvar tills både priset och lagging line etablerat sig över nivån. Nu är det risk för en rekyl som kan bli jobbig. Det kan krävas något eller några omtag för att mjuka upp området kring 200-dagars medelvärde så att nivån tas ut. Att jaga priset nu har inte så bra edge men det kommer positiva fortsättningsformationer i samband med rekyler att ha. Om däremot 16-nivån ger vika utan att snabbt återtas fallerar det positiva utseendet. Jag är nu positiv på kort- och medellång sikt men väntar på att MA-200 passeras och inte omgående därefter punkteras.

Motstånd: 26,85 / 27,50 / 32,90
Stöd: 23,15 / 20,20 / 18,20

Cykelindikatorn noteras inför dagen kring 68+.

Avalanche: Mobiliserar momentum för att bryta upp från den fallande kilen

För en vecka sedan skrev jag: "Att köpa en positiv fortsättningsformation efter en rekyl från nuvarande nivå har goda förutsättningar att lyckas."

Den gångna veckan har pendlat i en ganska tajt range mellan 18,6 och 15,5. MA-200 är i det närmaste helt platt och det leder ofta till skvalpiga rörelser när nivån utmanas. Totalt steg Avalanche med 4,1 procent den gångna veckan vilket innebär att årets uppgång nu skrivs till 60 procent. I veckografen tolkar jag däremot den positiva reversalen som att det råder en viss osäkerhet.

Den långa trenden som jag använder 200-dagars medelvärde för att peka ut är i det närmaste helt platt. Trendfasindikatorn har nu tagit sig upp i zonen där vi rekommenderas att applicera positiva trendföljande strategier.

SMACD lämnade den 3 januari ett positivt lågt kors och har nu tagit sig upp över nollan. Efter den kraftiga uppgången noteras nu SMACD över +15 med en tendens till avmattning, vilket är en varningssignal.

Sammanfattning: Efter en uppgång med ungefär 60 procent sedan lågpunkten vid årsskiftet testas nu 200-dagars medelvärde av. Den positiva volymbalansen indikerar att expansionen från kontraktionen som råder sedan någon vecka kommer att ske norrut och att rekyler kommer vara köpvärda. Att jaga priset strax under det tuffa motståndsområdet kring 17,50 har inte så bra edge men att köpa positiva fortsättningsformationen i samband med rekyler, förutsatt att inte standard line vid 14,25 punkterats, har en bra edge. Jag är nu positiv på kort- och medellång sikt men väntar på en hälsosam rekyl innan det är dags att navigera vidare norrut.

Motstånd: 17,50 / 20,60 / 22,00
Stöd: 16,30 / 14,75 / 14,00

Cykelindikatorn noteras inför dagen kring 55+.

About Tobbe Rosén

Tobbe Rosén is one of Sweden's most well-known and skilled technical analysts. He has actively traded shares for over 35 years, written 5 books on the subject and is a valued educator who has conducted thousands of training courses on the subjects of stock trading and technical analysis.

For more information about Tobbe Rosén, please visit Vinnarbyrån's website.

Innehållet på denna sida publiceras av Valour Inc (”Valour”) (valour.com). Innehållet är producerat av Vinnarbyrån AB ("Vinnarbyrån") och kan därför vara annorlunda än den som framförs av Valour i andra sammanhang. Även om informationen kommer från källor som Valour anser tillförlitliga, kan Valour inte garantera att den är korrekt, fullständig och aktuell. Valour svarar inte för eventuella förluster uppkomna genom investeringsbeslut baserade på information på denna sida. Innehållet är för ditt personliga bruk och får inte reproduceras eller användas för något annat ändamål. Valour och Vinnarbyrån förbehåller sig samtliga rättigheter till den information som tillhandahålls här.